Otomobiller, sahip oldukları sayısız donanım sayesinde kullanıcılarına son derece büyük bir kolaylık sağlayan ve çağımızın en çok tüketilen sanayi ürünlerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Söz konusu otomobiller içerisinde bulunan donanımlar da çok çeşitli bir şekilde otomobillere entegre edilmekte ve bu yönde de arabaların parçaları tamamlanarak kullanıcılara sunulmaktadır.

Bu parçalardan ve donanımlardan biri de şanzıman olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu içerik dahilinde de şanzıman nedir sorusuna cevap verebilir ve bu yönde detaylı bir şekilde inceleme yapabiliriz. Bu kapsamda ilk olarak genel bir tanım ile şanzımanı açıklayabilir ve ardından da diğer özelliklerini ele alabiliriz.
Şanzıman Tanımı
Araba motorlarının en önemli parçalarından olan şanzıman için sorulan şanzıman nedir sorusuna genel olarak; motordan alınan güç ile baskı balata üzerinden aldığı hareketi öngörülen tork miktarına göre şaft ya da diğer adı ile diferansiyele aktaran iletim organıdır, cevabını verebiliriz. Bu tanım itibarı ile söz konusu donanımın, araba için son derece önemli bir rol aldığını söyleyebiliriz. Bahsetmiş olduğumuz bu donanım sayesinde arabanın yürüyen aksanı tamamlanmakta ve bu yol ile de araç hız alabilmektedir. Yani enerji kaynağı, güç ve itiş mekanizması bölümleri ve işlemleri ile direkt olarak bir ilişkisi olan bir donanımdan söz etmekteyiz. Şimdi de bu şanzımanın görevleri hakkında bilgiler verebiliriz.
Şanzımanın Görevleri
Araba birinci vitesteyken şanzımanın görevi, döndürme momentini artırarak arabanın çalışmasını ve yürümesini sağlamak olarak karşımıza çıkmaktadır. Dolayısı ile de söz konusu bu parçada oluşacak olan herhangi bir arıza, arabanın çalışmasını ve hatta yürümesini engelleyebilmektedir. Ayrıca araba boş vitesteyken ve dururken arabanın çalışmasını sağlayan donanım da yine şanzıman olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu yönden de büyük bir öneme sahiptir. Arabanın devrini dengeli bir seviyede sürekli olarak tutabilmek için yapılacak olan kontrolü sağlayan mekanizma da yine şanzıman olarak karşımıza çıkmaktadır. Şimdi de şanzıman nedir sorusu kapsamında, bu donanımın türlerinden söz edebilir ve bu kapsamda detaylı bir şekilde bilgi verebiliriz.
Şanzıman Türleri
Bu konu dahilinde ilk olarak iki farklı şanzıman türünün söz konusu olduğu yönünde bilgi verebiliriz. İlk çeşit, debriyajlı yani manuel sisteme sahip olan araçlarda bulunan şanzıman türü olarak karşımıza çıkmaktadır. İkinci tür ise otomatik araçlarda bulunan tür olarak bilinmektedir. Debriyajlı arabalarda bulunan şanzıman, vitesin kullanıcı tarafından kontrol edilmesi ile yönlendirilir ve bu yönde çalışır. Otomatik vitesli arabalarda ise şanzıman, ilgili arabada söz konusu olan tork değeri esası kapsamında otomatik olarak çalışır ve yönlendirilir. Şanzıman nedir sorusu dahilinde, bu türlerin ikisinin de yaygın bir şekilde kullanıldığı bilgisini de bu noktada verebiliriz.
Şanzıman Bakımı ve Arıza Tespiti Nasıl Yapılır?
Günümüzde son derece yaygın bir şekilde yararlanılan oto exper servis ve hizmetleri aracılığı ile son derece kolay bir şekilde şanzımanda söz konusu olan arızaları tespit edebilir ve bu yol ile de kolayca onarım işlemini yaptırabilirsiniz. Özellikle de bu donanım dahilinde meydana gelen kayış kayması ya da bunun gibi başlıca arızaların tespit edilebilmesi için exper yardımı alabileceğinizi ve herhangi bir yanlış müdahaleye mahal vermeden gerekli olan onarımı sağlatabileceğinizi söyleyebiliriz. Firmamız aracılığı ile söz konusu hizmeti, düşük maliyetler ile kısa bir süre içerisinde alabilir ve bu yol ile de bakım ya da onarım gerektiren durumları kolayca öğrenebilir ve bu yönde de ilgili tamir ya da bunun gibi bakım işlemlerine devam edebilirsiniz.