Otomotiv teknolojileri içerisinde yer alan Multijet, motor teknolojisi yerini sektörde sabitleyen bir motor türüdür. Ardarda gerçekleşen beşli yakıt püskürtme durumu tek devir içerisinde enjesiyon sistemine dahil olan motorlara Multijet motor denir. Otomotiv markası olan Fiat tarafından üretilip geliştirilen Multijet motorlar günümüzde birçok otomotiv markaları tarafından kullanılmaktadır. 1.3, 1.6, 1.9, 2.0 motor seçenekleri ile karşımıza gelen Multijet motor hacimleri mevcuttur.

Multijet Motorun Avantajı Nedir?
Multijet motor yakıt tüketimi en düşük seviyede kullanım sağlar ve sessiz çalışmaktadır. Ayrıca yakıt tüketimi dahilinde çevreye verdiği emisyon durumu ise çok daha az çevreci bir motor teknolojisidir. Mevcut aracın devri düştükçe performans konusunda gözle görülen bir azalma mevcut olsa da günümüz teknolojisinde otomotiv mühendisleri performansı arttıracak birçok eylem içerisinde bulunmaya devam etmektedir.
Multijet Motorun Dezavantajları Nedir?
Multijet motorun alçak devirlerde performansı düşük bir durum sergilemektedir
Yakıt tüketimi az olmasına kaynak verilecek performans durumunu göstermezler.
Turbo gücü egzoz gazları içerisinde motorun kesinlikle 2500-4000 d/d arasında kullanmak gereklidir.

Multijet Nasıl Çalışmaktadır?
Multijet motorların püskürtme sistemlerinin yakıt bakımından rail adı verilmekte olan sıkıştırma sonrasında belirli basıncı ulaştırmasıdır. Motor devir gücüne sahip olup enjesiyonlarını stabil hale getirmektedir. Mazot direk olarak silindirlere gönderim sağlamadan rail adı verilmekte olan hidrolik sistem içerisinde sıkıştırılarak işlem yapılmaktadır. Enjeksiyonların açılıp kapanmasıyla alakalı durumu tamamen elektriksel bir aksam yönetmektedir.
Multijet Motorlarda Hangi Yakıt Türü Kullanılmalıdır?
Euro 4 emisyon limitlerine uyacak Euro 3 ve Euro 3 üstü yakıt içerisinde uyan bir yakıtın kullanılması gerekir.