Motor İkaz Lambası Neden Yanar?

Motor ikaz lambası sayısız nedenden dolayı yanmış olabilir. Bu ikaz ışığı aracınızın önemli bir parçasıdır. Aracınızın beyni, motor ve diğer bileşenlerde herhangi bir sorun olduğunda veya bu sorunu sezdiğinde kontrol etmeniz için bu ışığı yakmaktadır. Bu nedenle ikaz ışığını gördüğünüzde derhal kontrol sağlamanız gerekmektedir.

Oto Ekspertiz

Bazı kişiler, motor ikaz lambasının araçlarındaki yağın azaldığında çalıştığını düşünmektedir. Düşük yağ seviyesi genelde bu ışığın yanmasının sebeplerinden biri değildir. Motor yağının azalmış olması bir sorundur ancak bu sorun motor ikaz ışığını değil yağ ışığını tetiklemektedir.

Motor İkaz Lambasının Anlamları

Motor ikaz lambasının anlamları sabit veya yanıp sönmesine bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

Sürekli yanıp sönen motor ikaz lambası, aracınızda hemen ilgilenmeniz gereken ciddi bir sorun olduğunu söylemektedir. Eğer sürekli yanıp sönen bir motor ikaz ışığınız varsa, ciddi hasarlardan kurtulmak adına mümkün olan en kısa sürede bir profesyonele danışmak aracınızın sağlığı için en iyisi olacaktır.

Acil bir durum olduğunu bildiren ışıklar araca göre de değişiklik gösterebilir. Örneğin; yukarıdaki gibi yanıp sönen bir ışık yerine sadece sabit yanan kırmızı veya turuncu bir ışık acil durum ışığı olabilir.

Motor İkaz Lambası Yanmasının Nedenleri Nelerdir?

Motor ikaz ışığı yanmasının en önemli nedenleri şunlardır;

1.Motorda oluşan sorunlar: Motor sorunlarının motor ikaz ışığını tetikleyebileceğini aslında söylemeye gerek yok. Aracınızın içerisinde yer alan bir kontrol parçası, bir dizi sensör aracılığıyla motorun çalışma durumunu izler ve bir sorun saptadığında, motor ikaz ışığı devreye girer.

2.İletim sorunları: Arabanızın şanzımanı motor gücünü kontrol eder ve onu tahrik tekerleklerine aktarır. İki sistem birlikte ve çok yakın olarak çalıştığı için şanzımanla ilgili bir sorun egzoz emisyonlarını da artırabilir. Bu nedenle, kontrol parçası şanzımanda bir sorun tespit ederse, motor ikaz lambasını yakar.

3.Emisyon sorunları: Yeni üretim araçlarda çok sayıda emisyon ekipmanı bulunur. Egzoz gazı devridaim sistemi, katalitik konvertör, evaporatif emisyon sistemi vb. liste uzayıp gidiyor. Aracının her bir parçası, egzoz emisyonlarını en aza indirmek, böylece çevreyi korumak ve dünyayı daha temiz bir yer hâline getirmek için tasarlanmıştır. Bu parçaların birisinde herhangi bir sorun oluşması durumunda da ikaz lambası yanacaktır.

4.Modül veya sensör sorunları: Günümüzde güç aktarma organları çok çeşitli sensörler ve parçalar tarafından yönetilmektedir. Dahası, bu parçalar birbirleriyle geniş bir veri ağı üzerinden iletişim kurar. Sensörler, parçalar, ağlar ve kablolama ile ilgili sorunlar, motor ikaz lambasını tetikleyerek yakabilmektedir.

5.Hava ve yakıt dağıtım sorunları: Aracınızın motorunun düzgün çalışması için doğru miktarda havaya ve de yakıta ihtiyacı vardır. Birinden ya da diğerinden çok fazla veya çok az giriş olduğu takdirde, kontrol parçası bu durumu hemen fark edecektir ve ikaz ışığı yanacaktır.

6.Ateşleme sistemi sorunları: Ateşleme sistemi, bujileri, bobin paketlerini ve motorun içindeki hava/yakıt karışımını ateşlemek için gereken diğer her şeyi içerir. Bu sistemdeki parçaların herhangi birinde bir sorun olduğu zaman ikaz lambası devre girmektedir.

Motor İkaz Işığı Yanıyorsa Ne Yapılmalı?

Aracınızın bir servis tarafından kontrolü sağlanana kadar motor ikaz ışığının gerçekten neden yandığını bilemezsiniz. Bu ışık basit ve zararsız bir durum için de yanabilir ya da aracınız için önem arz eden başka bir durum için de yanabilir.

İkaz ışığı sorunun tespiti yapılıp, çözüme ulaşmadan sönmeyecektir. Bu nedenle motor ikaz ışığınız yanıyorsa mutlaka aracınızı servisine götürmeli ve kontrol sağlamalısınız. Aynı zamanda uzman ekibe sahip bir ekspertiz firmasına aracınızı götürerek aracınızdaki problemlerin detaylı bir raporunu alarak haraket edebilirsiniz. Eğer ekspertiz hizmetine ihtiyacınız varsa Otoexperim'i ziyaret edebilirsiniz.

Whatsapp