Motorlu taşıtların genel tarihçesine bakıldığında içten yanmalı motorların icadından beri kauçuk malzemelerden üretilmekte olan lastik ve fren sisteminin gelişimi tüm sürece dahildir. Fren pedalının fren sistemi içerisindeki yeri ise frenlemeyi sağlayan mekanizmayı eyleme geçiren bir işlevi söz konusudur. Aracın yavaşlamasını sağlayacak olan eylem için fren sistemi içerisinde bulunan eylem zinciri dahil edilerek fren pedalına güç uygulanması ile araç kendini yavaşlatma duruma geçecektir.

Fren pedalının mevcut görevi doğrultusunda aracın yavaşlaması ile uygulanan kuvvet azaltıldığı taktirde istenilen hız korunarak sürüşünüzü daha güvenli hale getirebilirsiniz.
Motorlu bir taşıtın yavaşlamasını sağlayacak durumun sistemine verilen ad ise fren sistemidir. Teknik bir bakış açısı ile kinetik enerjinin sürtünme kuvveti ve ısı enerjisi ile gerekçelendirilen durum güvenli bir sürüş için çok önemlidir. Fren sisteminin tekerlekler ve zemin durumu ile alakalı bir akıbeti vardır. Fizik kurallarına göre yavaşlama ivme durumu, yer çekim kuvveti, aracın ağırlığı ve uygulanmakta olan güç ile birleştirildiği taktirde frenleme hızı ortaya çıkmaktadır.
İnovasyonun gelişmesi ile beraberinde elektronik frenleme teknolojisi sayesinde antipatinaj sistemleri gibi birçok geliştirilmekte olan teknoloji mevcuttur. Daha güvenli sürüş ve frenleme sistemi elde edilmektedir. Sıfır kilometre bir araç alırken veya ikinci el araç satın alırken aracın özelliklerine göre fren sistemini detaylı bir şekilde inceleyerek çok daha bilinçli bir sürüş sürdürmeniz mümkündür.