ESP Nedir? tüm detayları ile içeriğimizde bulabilirsiniz.Otomobillerin güvenli bir şekilde seyir etmesi için geliştirilmiş teknolojiye ESP denir. Motorlu taşıtların ABS ve ARS sistemlerini içerisinde bulunan fren sistemiyle orantılı bir şekilde geliştirilmiş teknolojidir. ESP teknolojinin ve inovasyonun gelişmesi ile beraberinde otomobil içerisindeki sürüş güvenliğini en üst seviyeye getirmek amacı ile geliştirilmiştir.

Oto Ekspertiz

Aracın güvenlik donanımı olarak geçmekte olan ESP aracın herhangi bir durumda kontrolden çıkmasını önlemek adına çok önemli bir yere sahiptir. ESP’nin açılımı Elektronik Stabilite Programı olarak geçmektedir. ESP’nin araç içindeki işlevi kötü yol şartlarında aracın kontrolünü kaybetmenize ve kaza yapma durumunu önlemek adına geliştiril miştir.

ESP araç sensörlerinin veya araç algılayıcılarının birlikte çalışması ile sürdürülebilir bir durumu mevcuttur. Örnek verecek olur isek; Sert bir viraja giriş yaptınız ve sert bir direksiyon hamlesi ile normal şartlar altında araç kontrolünüzden çıkacaktır. ESP sisteminin devreye girmesi ile beraberinde bu durum direk olarak kontrol altına alınarak kaza yapmanız engellenmektedir. Araç seyir halinde iken ESP sistemi saniyede 25 kare hızı ile sensörden alınan hız konum bilgisi ile eşdeğerdir. Direksiyonun ani manevra ile çevrilmesi sonucunda aracın devrine göre virajı güvenli bir şekilde dönüş alamayabilirsiniz. ESP sistemi devreye girmesiyle araç güvenli bir dönüş durumu sağlamaktadır.

ESP Ne Demek?

ESP’nin açılımı Elektronik Stabilite Programı olarak geçmektedir. Otomobil üreticilerinin hepsi ESP sistemini kullanmaktadır. Bazı markalar ESP sistemine ESC adı ile de aynı teknolojiyi isim değişikliği ile sağlamaktadır. Fakat markalara baktığımızda ise BMW ve Jaguar markalı araçlarda ESP yerine DSC olarak geçmektedir. Diğer markalarda ise VDC, VSC, DTC de ESP ile aynı işlevselliğe bağlı olarak işlemektedir sadece isim değişikliği mevcuttur.

ESP Ne İşe Yarar?

Seyir halinde olan araç ESP sayesinde savrulma ve yol tutuşu bakımından güvenli bir sürüş sağlamaktadır.

ESP Nasıl Çalışır?

ESP tam anlamıyla motorun işletim sistemine direk olarak müdahale etmektedir. Her bir tekere farklı basınçlar ile kontrol sağlanmaktadır. Tekerleklere uygulanan basınç 4 tekerlek içerisinde en uygun olacak şekilde otomatik ayarlanmaktadır. Tam anlamıyla her tekerin fren şiddeti farklı sağlanmaktadır. Düz bir yolda seyir halinde iken yol bozukluklarından kaynaklı, engeller, hayvanlar gibi ani bir direksiyon hareketi yapılsa bile aynı şerit üzerinde güvenli bir şekilde devam edebilirsiniz.

ESP Sisteminin Parçaları Nelerdir?

ESP Kontrol Ünitesine Hidrolik Ünite

ESP sisteminde hidrolik ünite içerisinde kontrol ünitesinden gelen komutların iletilmesi ile tekerleklerin basıncı ayarlanmaktadır. Selenoid valflar sayesinde tekerleklerin basınç durumunu ayarlamaktadır. Hidrolik ünitenin tekerlekler içerisindeki silindirler arasında genel hidrolik takımının bağlantısı sağlanmaktadır. ESP hidrolik ünitesi aracın motor kısmında yer almaktadır. Kontrol ünitesinde yer alan elektriksel işlevlerin elektronik görevi tüm fonksiyonlarının kontrolü sağlanılmaktadır.

ESP Tekerlek Hız Sensörü

ESP sisteminin içerisinde yer alan kontrol ünitesi tekerleklerin hızlarını hesaplamak amacıyla tasarlanmış ve hız sensörlerinin belirttiği sinyallerin kullanılmasıyla çalışmaktadır. Mevcut sensörlerin aktif ve pasif tekerleklere göre ayrımı vardır. Her iki hızın ölçümü içerisinde temas halindeki faaliyeti söz konusudur. Oluşturulan manyetik alan ile tekerleklerin hızı ölçülmektedir. Günümüz teknolojisinde aktif sensörlerin kullanımında hem lastiklerin döndüğü yön hem de tekerleklerin hızı tamamen kontrol edilmektedir.

Direksiyon Açı Sensörü

Sensörün başlıca görevi direksiyonun açısını ölçümleyerek direksionun tam konumunu tespit etmesi için kullanılan sensördür. Direksiyon tespit edilen açının aracın hızını ve hissedilen tekerlek basıncı durumu gaz pedalının pozisyon dahilinde kişinin bireysel sürüş eğitim konusunu hesaplamaktadır.

Yanal İvme Sensörü ve Rotadan Sapma Oranı

Aracın rotadan sapma sensörü direk olarak kendi dikey ekseni içerisinde gerçekleşen tüm hareket analizini kayıt altına almaktadır. Mevcut sensör yanal ivme sensörü ile birlikte çalışmaktadır. Bu durumda aracınızın mevcut durum içerisinde gerçeğe en yakın tahmini yapılması ile hesaplamalar gerçekleştirmektedir.

Oto ekspertiz hizmeti sunan firmalar, araçların güvenliğini artıran ve sürücülerin kontrolünü maksimum düzeyde tutan teknolojilere verilen önemi bilmektedir. Bu bağlamda, araçların güvenlik donanımı arasında önemli bir rol oynayan Elektronik Stabilite Programı (ESP) gibi sistemleri değerlendirmek, bir otomobilin genel durumu hakkında kapsamlı bilgi sağlamak açısından kritik bir faktördür. ESP'nin, aracın savrulma ve yol tutuşunu optimize ederek sürüş güvenliğini artırdığı bilinciyle, oto ekspertiz profesyonelleri, müşterilerine daha güvenilir ve bilinçli bir sürüş deneyimi sunma amacıyla bu teknolojik özellikleri detaylı bir şekilde değerlendirmektedir. Bu sayede, oto ekspertiz hizmeti alacak olan kullanıcılar, araçlarının güvenlik açısından en üst düzeyde performans sergileyip sergilemediği konusunda bilinçli bir karar verebilmektedirler.
Whatsapp