EDC şanzıman bir çeşit yarı otomatik şanzıman teknolojisidir. Otomotiv sektöründe önemli bir yerde olan Renault markasının geliştirdiği bir teknoloji türüdür. EDC şanzıman yarı otomatik sisteminde 6 ileri vites teknolojisi mevcuttur. EDC şanzıman ikili kavrama sistem içerisinde çalışmakta olan 1, 3 ve 5 ileri ikinci kavrama da ise 2,4 ve 6 ileri sistemi ile çalışmaktadır.

Manuel vitesli araçların tork konventörü ile aracın hangi güç ile devam edeceğini belirleyen bir sistemdir. Fakat yarı otomatik vites yapısına uygun olarak EDC şanzımanlı araçlar içerisinde tork konventörü bulunmamaktadır. Nedeni ise şanzımanın kendisi direk olarak motordan aldığı güç ile orantılı bir şekilde vites geçişi sağlanmaktadır. EDC şanzıman otomatik olarak yol şartlarına göre sürücünün bireysel olarak uyguladığı gazın ve motordan gelen güç optimize edilmesi sonucunda vites değişikliği gerçekleşir. EDC şanzımanlı araçlarda vites geçişi en az sarsıntı ile tamamlamaktadır.

Oto ekspertiz

EDC Şanzıman Nasıl Çalışır?

EDC Şanzıman Nasıl Çalışır? Sorusuna tüm detayları ile aklınızdaki soru işaretlerinin yanıtını içeriğimizde bulabileceksiniz. EDC şanzıman dişlileri senkromeçlerle birbirine kenetlenmektedir. Her biri kavramaya bağlı olarak iki adet kamalı mil üzerinden çalışmaktadır. Dişlilerin biri kavrama esnasında iken diğeri üst kavramada bekler bu durumda sarsıntısız vites geçişine olanak sağlamaktadır. Genellikle araçların vites gövdesinde “+” işareti ile manuel olarak vites arttırmak için yapılmıştır. Aynı yerde yer alan “-“ işareti ise manuel olarak vites düşürmeyi sağlamaktadır. Otomatik vitesli araçların genelinde olduğu gibi EDC şanzımanlı otomobillerin “P” yazan park, “R” yazan geri vites, “N” yazan ise boş vites anlamına gelmektedir.

Whatsapp