Bu makalemizde, DCT Şanzıman nedir ve nasıl çalışır? hakkında sizlere detaylı bilgiler vereceğiz.

oto ekspertiz

DCT Şanzıman Nedir ve Nasıl Çalışır?

DCT otomatik şanzımanlı bir motor tipidir. DCT’nin açılımı ise Dual Clutch Transmission olarak tanımlanır. DCT’nin tam işlevi ise kızlı kavramalı şanzıman sistemidir. Otomatik olan şanzımanlarda sürücünün vites değiştirme ve debriyaj pedalı arasındaki zahmetli işlevleri ortadan kaldırarak konforlu bir sürüş sunmaktadır. Fakat DCT sistemi genellikle sürücülerin kontrolünden uzak bir sürüş hakimiyeti söz konusudur. Nedeni iste otomatik şanzımanların sürücü tarafından hızlanma ve yavaşlama tepkiselliğinin algılanmasında sıralı sistemlere göre (manuel şanzıman) daha fazla uzun sürmektedir. Performans bakımından teknolojinin hızla ilerlemesi sonucunda DCT şanzımanın geliştirilmesi üzerine vites geçişleri daha seri ve pürüzsüz bir yapıya sahip olmasıdır. Düz vitesli araçlara nazaran otomatik vitesli araçların arasındaki performans ve yakıt kaybını en aza indirerek DCT motor teknolojisi otomotiv sektöründe kullanımını devam ettirmektedir.

Çift kavrama teknolojisi DCT geçtiğimiz 10 yıl içerisinde yüksek performans sağlaması gereken araçlarda yada yarış araçlarında kullanılmakta iken günümüzde 1.0lt 3 silindirli motorlarda bile görülmektedir. Vites geçişleri mükemmel seviyede olan DCT şanzıman bilinçsiz kullanılması durumunda büyük bir sorun yaratabilmektedir.

DCT şanzımanın potansiyel olarak çalışma durumu yüksek teknoloji ile birleştirilmiş çift kavrama sistemine sahip olan manuel şanzımandır. DCT otomotik modunda iken tork konvektörleri otomatik şanzımanlara göre çok daha pürüzsüz ve stabil vites geçişi sağlamaktadır. DCT şanzıman teknolojisi yakıt tüketimi çok daha azdır ve yüksek hıza erişim çok daha kolaydır. DCT’nin seri üretim yılı 2013 olmak üzere otomotiv sektörünün önemli bir markası olan VW Golf MK R32 modelinde kullanılmıştır

DCT şanzıman genel çalışma prensibi itibariyle oldukça gelişmiş çift kavrama sistemine sahip bir otomatikleştirilmiş manuel şanzımandır. Ancak otomatik moddayken tork konvertörlü geleneksel otomatik şanzımanlardan bile pürüzsüz ve çabuk geçişlere sahiptir ve daha az yakıt tüketir. Geleneksel otomatik şanzımana en büyük alternatiftir ve markalar büyük bir hız ile DCT tipi şanzımana geçiş yapmaktadırlar. Seri üretim bir araçta ilk kez 2003 yılında Volkswagen tarafından Golf MK R32 modelinde DCT kullanılmıştır.

DCT Şanzıman Arızası Nasıl Tespit Edilir?

Eğer aracınızın şanzımanında herhangi bir problem varsa OtoExperim ekspertiz noktalarını ziyaret edebilirsiniz. Uzman ve güvenilir ekibimiz sizlere aracınız ile alakalı detaylı bir ekspertiz raporu hazırlayacak ve aracınızdaki bütün problemleri size iletecektir.

Whatsapp