Buji Arıza Lambası Yakar mı?

Aracınız sizin rahat ve konforlu sürüş keyfiniz için özel olarak tasarlanmıştır. Aracınız da yanan her lamba veya uyarı ışıkları mutlaka size araçta bulunan bir sorunu işaret eder. Bu sorun motor kaynaklı olabildiği gibi fren, buji ve elektronik sistem kaynaklı olabilir.

Buji arıza lambası yakar mı derseniz cevabı evet olacaktır. Aracınızın arıza lambası buji kaynaklı olabilir ve bu durumda buji sistemlerini kontrol etmeli veya ettirmelisiniz. Yetkili servisinize aracınızı götürmeli ve mutlaka bakımını düzenli olarak yaptırmalısınız.

Buji Araçta Ne İşe Yarar?

Buji aracınızın ayrılmaz parçalarından biridir. Silindir içindeki hava ve yakıt karışımını ateşleyen kıvılcımın oluşmasını sağlar. Ateşleme kalitesi aracın performansını ve verimliliğini etkiler. Ayrıca emisyon değerinde de önemli bir rol oynar. Motorda birçok buji bulunur ve birinin bile bozulması buji arıza lambası yakar mı sorusunu aklınıza getirir. Kilometrelerce yol gidildiğinden yüksek performans ve sıcaklıkla çalışan bujiler bozulabilir.

Bujineler genellikle kaliteli malzemelerden yapılır ama zamanlar aşınması normaldir. Porselen bir gövde ile yalıtılan bujiler ortasında nikel alaşımlı bir elektrota sahip. Ortalarından bulunan bu elektrot bobinden gelen yüksek voltajı pozitif gerilimle negatif elektrota iletir. Bu sayede ateşleme gerçekleşir. Bujiler bu özelliği sayesinde güvenli bir marş sağlar ve aracınızın daha sağlıklı çalışmasına yardımcı olur.

Oto ekspertiz

Buji Arızası Nasıl Anlaşılır?

Buji Arıza Lambası Yakar mı diye düşünürseniz bujiler arıza yaptığı durumda aracınızın arıza veya ikaz lambası yanarak uyarı verir. Araçtaki pistonlar yüksek hızda çalışır. Ateşleme doğru zamanda ve doğru şekilde yapılmadığı zaman araçta sarsıntı ve teklemeler olur. Eğer aracınızda bunlar oluyorsa buji arıza yapmış olabilir

  • Marşa basıldığında araç geç çalışıyorsa
  • Marşa basıldığında araç çalışmıyorsa
  • Ani hızlanmalarda gaz almıyorsa
  • Araç tekleme veya durma yapıyorsa
  • Araçta patlama sorunları varsa
  • Araç yakıt tüketimi fazlalaştıysa

Araç performansında düşüş varda bujilerin arıza yapma ihtimali vardır.

Buji Temizlik Ve Bakımı Nasıl Yapılır?

Bujilerin iyi temizlenmemesi ve bakımının yapılmaması durumunda buji arıza lambası yakar mı sorusunun cevabını vermiş olursunuz. Bujiler iyi temizlenmeli ve düzenli olarak bakımları yapılmalıdır. Bujiler sökülmeden önce silindir kapak temizlenmelidir. Lokma anahtar ile bujiler döküldüğünde sıra iç parçaların temizlenmesine gelir.

Sentil çakısı denilen aletle buji tırnak içleri titizlikle ve dikkatlice temizlenmelidir. Aynı zamanda bu çakı ile orta elektrotu da dikkatlice temizlemeyi unutmayınız. Elektrotların üzerindeki karbonlaşmayı ve kurumaları fırça benzeri bir alet ile temizledikten sonra bujileri tekrar yerine takabilirsiniz. Şayet bu konuda fazla bir bilginiz yoksa veya zaman bulamıyorsanız o zaman yetkili serviste düzenli bakım ve temizlik yaptırmayı ihmal etmeyin. Unutmayın ki aracınızda çıkabilecek her sorun sizin ve diğer sürücülerin hayatlarına mal olabilir.

Araç Arıza Lambası Yanıyor Ne Yapmalıyım?

Araç arıza lambanız yanıyor ise öncelikle aracı durdurunuz. Eğer araç parka halinde ise çalıştırmayınız. Arıza motor kaynaklı olabileceği gibi buji, fren, elektronik sistem kaynaklı olabilir. Elektronik aksanın soketleri gevşemiş veya yerinden çıkmış olabilir. Öncelikle kontrol edin.

Aracınızda tekleme varsa araç ateşleme sistemi yani bujilerin arızalı olabileceğini unutmayın. Buji arıza lambası yakar mı diye soruyorsanız araçta her aksan bozulduğunda arıza uyarısı verebilir. Bunu sakın unutmayın. Eğer sorun bujilerden ise en yakın yetkili servis ile görüşün. Aracınızın bakımını daimi olarak yaptırın ve ihmal etmeyin. Ayrıca bujiler çok pahalı parçalar olmasa da diğer parçalara zarar verebilir.

Otoexperim, araç sahiplerine buji arızalarının önemini anlatır ve bu konuda detaylı bir inceleme yaparak araçlarının güvenliğini ve performansını artırmak için gereken adımları belirler. Oto ekspertiz hizmetimize başvurarak, aracınızdaki buji arızalarının erken teşhisini ve çözümünü sağlayarak güvenli ve sorunsuz bir sürüş deneyimi elde edebilirsiniz.

Whatsapp