Boyalı araçları tespit etme yöntemi, özellikle de ikinci el otomobil alacak kullanıcılar tarafından yoğun bir şekilde araştırılmaktadır. Aracın geçmiş hasar onarımlarına yönelik değerlendirilme şansı veren boyalı ya da değişen parçalar otomobilin satış aşamasında satış fiyatının şekillendirilmesinde de oldukça etkili bir rol oynuyor.

Oto Ekspertiz

Peki boyalı araç nasıl tespit ediliyor? Lokal boyalı ya da macunlu ne demek? Ayrıntılı bir şekilde ele alalım

Boyalı parçaların tespiti neden önemli?

Boyalı parçaların tespiti, geçmiş dönemdeki hasarlar hakkında değerlendirme yapılabilmesi için oldukça önemli. Küçük, minimal bir hasar almış ve basit bir “sürtme” diyebileceğimiz hasarlar, küçük bir zımpara işlemiyle boyanarak tekrar hazır hale getirebilirler. Bu gibi hasarlarda parçanın bütününü rengi tutturmak için boyayabilecekleri gibi, işin erbabı boya ustaları yalnızca hasar görmüş alanı boyayarak durumu kurtarırlar. Bu olay da lokal boya olarak adlandırılmaktadır. Bu hasarlar otomobilin değerini kısmen etkilese de devasa oranlarda fiyat farklı oluşmayacaktır.

Fakat hasar sonucunda otomobil üzerindeki tablo basit bir sürtmeden ibaret değilse, bu durumda da onarım metodu devreye girebilir. Onarım sonrasında hasar yapılan alan çekiçle düzeltilir ve düz bir zemin elde edilmesi için macunlanarak tekrar boyanır. Hasar boyutu daha geniş kapsamlı olduğu için bu tip hasarlar otomobil üzerinde biraz fiyat farklılığına neden olur. Günümüz teknolojisinde çekiçlemek yerine vakumla kaportayı çekerek düzelme işlemi uygulansa da boyanın çatlama ihtimali hiçbir zaman göz ardı edilmemelidir.

Üçünde ihtimal, değişim ihtimali -ki değişim yapılan parça nedeniyle otomobil ciddi bir değer kaybına uğrar. Hele ki değişen parça kaputsa, öndeki hasarın motor bloğu ve şasiye zarar verme ihtimali nedeniyle değerini çok fazla etkileyecektir. Parçanın değişmesi demek, hiçbir şekilde onarımın mümkün olmadığı ve yenilenmesi demektir. Yani, özetleyecek olursa “kazanın boyutu büyük bu nedenle de parça değişti” anlamını çıkartabilirsiniz. Büyük hasar onarımlarında otomobilin düzgün bir şekilde toparlanmama ve orijinal parça kullanmama ihtimali de otomobili yeni alacak kişi tarafınca her zamana büyük bir şüpheyle değerlendirilir. Bu nedenle de boyalı ve değişen parçalar otomobil alım – satım işlemlerinde her zaman büyük bir önem arz eder.

Boyalı parçaların tespiti nasıl yapılır?

Boyalı parçaların tespiti yapılırken geçmiş dönemlerde ustaların fiziksel incelemeleri yeterli oluyordu. Günümüzdeyse mikronist adı verilen boyalı ölçüm cihazları kullanılmaktadır. Bu cihazların yaptığı en büyük iyilik, boyanın kalınlığını ölçmektir. Kalınlığın farklı parçalardan yüksek olması iki ihtimalli değerlendirilecektir. Eğer hasarlı boya tamamen temizlenip, üzerine boya atılmışsa yeni atılan boya güneşe daha az maruz kalacağı, dolayısıyla da daha az inceleceği için boya kalınlığı diğer bölgelerinden daha büyük değerde çıkacaktır.

Bunun dışında mikronistin ölçüm değerleri sonucunda boya gereğinden çok daha kalın çıkıyorsa, bu durumda da boyanın altında bir macunlama işleminden söz edebiliriz. Anlayacağınız hasar, düşündürüldüğünden biraz daha fazla boyutta. Her ne kadar mikronist bizlere hasar durumu hakkında fikir verse de yine de eski ustaların gözlerine güvenmekten de imtiyaz etmeyin. Mutlaka deneyimli bir boya ustası aracı incelesin. Öyle bir şansınız yoksa bile sizler, aşağıdaki kontrolleri manuel olarak mutlaka kendiniz yapın.

  • Öncelikle aracı güzel bir şekilde temizletin, üzerindeki tozdan kirden arındırın.
  • Daha sonra aracı mutlaka güneş ışığının yoğun olduğu bir alana çekin.
  • Boya ustası hasar onarımından sonra parçayı kötü bir şekilde boyamışsa, güneşin etkisi sonucunda tonaj farklılığı kendisini mutlaka belli eder. Yandaki parçayla kıyasladığında orada bir tuhaflık olduğunu kesinlikle sezersiniz.
  • Eğer işçilik iyi ve uzman bir şekilde boyatılmışsa kontrol edeceğimiz farklı noktalar da var.
  • Aracı bir bütün halinde inceleyin. Her ne kadar temizlense de mutlaka geçmiş dönemlerden kalma kir ve su izleri kalmıştır. Aracın bütününde farklı noktalarda lekeler var ve tek bir parça ter temiz duruyorsa, bu onun uzman bir şekilde boyandığı anlamına gelmektedir.
  • Onun dışında aracın kabin bölgesini kontrol edebilirsiniz. Dört kapıyı, bagajı ve kaputu açın. Özellikle de bağlantı noktalarına dikkat edin. Boya ilk atıldığında harika bir görünüme ulaşsa da mutlaka zamanla akacaktır. Aktığı noktalarda bağlantı noktaları olur. Kapı menteşelerinde ya da üzerindeki vidalarda, bagaj ya da kaput ayar vidalarının üzerinde boya akıntıları gözlemleyebilirsiniz. Bu o parçanın boyandığının işaretidir. Ayrıca vidalara özellikle dikkat edin, üzerinde anahtar izi varsa sökülüp takıldığının göstergesi. Bazen, muadil araçların sağlam parçasını alıp olduğu gibi bir başka araca takabiliyorlar. Boya kalınlıkları aynı olsa da böyle bir durumu bağlantı vidaları üzerinden tespit edebilirsiniz.

Sonuç olarak boyalı ya da değişen bir parçanın işlem yapılma detayları mutlak suretle ortaya çıkartılır. Fakat, tüm bu detayların sağlıklı bir şekilde değerlendirilmesi için uzman bir ekibe ihtiyaç duyulur. Otomobil alıcıları bu durumu kısmen yapsa da profesyonel bir şekilde asla yerine getiremezler. Sizler yukarıdaki aşamaları bir “Ön kontrol” olarak değerlendirin. İlk alım aşamasında yukarıdaki maddelere dikkat edin ve kararınızı bu doğrultuda verin. Son aşamada alım öncesinde mutlaka profesyonel bir ekpertiz firmasından yardım alın. Bu işlem için özel olarak kurulan firmalar, sizlere boya – değişen bilgilerini aktaracağı gibi otomobilinizin motor ve vites kutusunu da detaylı bir şekilde analiz eder ve sizleri karşılaşabileceğiniz durumlar hakkında bilgilendirir.

Oto Experim
Genellikle 1 saat içerisinde yanıt verir.

Oto Experim
Merhaba, size nasıl yardımcı olabiliriz?
23:45
×
Whatsapp