Coronavirüs Nedir?

2019 yılının Aralık ayı içerisinde, Çin’de bir anda sebebi açıklanamamakta zatürreye benzeyen saptamalar ortaya çıkmasıyla hastalık süreci başlamıştır. Yapılan araştırmalar sonucunda zatüre görülen vakaların dünya üzerinde kayıtlarda olmayan bir virüs olarak coronavirüs (coronavirus) olarak belirtildi. Coronavirüs virüsün daha öncesinden sağlık veritabanında vardı fakat coronavirüsün bu formu ilk defa görünmekteydi ve Coronavirus 2019 yani COVID-19 olarak virüsün adı konuldu. Coronavirüs aslına bakarsanız hayvanlarda olan ve sıklıkla karşılaşılan bir virüs türüdür. Hastalığa neden olan coronavirüs kaynağı olarak ise Çin'in Wuhan kentinde bulunmakta olan Huanan deniz ürünleri satılan pazar olduğu söylenmektedir. Coronavirüs hayvandan insana bulaşmakta olan virüsün insandan insana da geçirebildiği ortaya çıkmıştır.
Dünya gündemine son salgın ile birlikte gelse de aslında coronavirüslerin birçok farklı ve geniş bir ailesindir. Genetik materyal olarak RNA taşır ve RNA taşıyan virüs ailesi içerisinde en kapsamlı genoma ailesidir. Coronavirüs, zarflı bir virüs türüdür ve zarf etrafı dışarıya doğru diken şeklinde (spike) şeklinde çıkıntılardan oluşmaktadır. Mevcut bu yapısı, elektron mikroskobu sayesinde kraliyet tacını andıran bir görüntü vermektedir. Bu görünümden dolayı coronavirüse Latince kraliyet tacı anlamına taşıyan Corona ismi verilmiştir.
Coronavirüslerin birçok farklı tipi, farklı rahatsızlıklara neden olan durumlar söz konusudur. Örnek verecek olursak bazı coronavirüsler, sindirim sistemi (gastrointestinal), bazıları ise solunum sistemine bulaşırlar. Solunum yolundaki rahatsızlığa sebeb olan coronavirüsler de içlerinde ayrılmaktadır. Bazı enfekte olan kişiler sadece nezle kadar hafif bir rahatsızlık yaşarken bazı kişilerde zatüreye kadar sonuçlar ortaya çıkmıştır.

Coronavirüs ilk olarak 2003 yılında Çin’de İngilizce 'Severe Acute Respiratory Syndrome Türkçesi Ciddi Akut Solunum Sendromu' tıbbi terimi SARS coronavirüsüdür.
Suudi Arabistan’da 2012 yılında 'Middle East Respiratory Syndrome - Orta Doğu Solunum Sendromu' tıbbi terimi MERS coronavirüsüdür.
Günümüzde ise Dünya üzerinde 2019 n-CoV adında 2019 Novel Coronavirus tıbbi terimi COVİD-19 coranavirüsüdür.
Dünya Sağlık Örgütü tarafındanda onaylanarak ciddi bir salgına yol açan COVİD-19 süresince dikkat edilmesi gereken kuralları paylaşalım.

Coronavirüs Korunma 14 Kural

Yurt dışına çıkmayın seyahatlerinizi iptal edin.
Yurt dışına çıkıldı ise dönüşte 14 günlük süreci evde geçirin.
Aile üyelerinizi korumak adına kendinizi izole edin.
Evde geçen süre zarfında ziyaretçi kabul etmeyin.
İzole edilmiş odaya maskesiz giriş yapmayın.
Odanızı sık sık havalandırın.
İnsanlara özellikle yaşlı ve kronik hastalıkları olan kişiler ile temas kurmayın.
Ellerinizi 20 saniye boyunca ovalayarak parmak arası ve avuç içi tam anlamıyla temizliğinizi yapın.
Sürekli temas edilen yerleri hergün temizleyin.
Havlu vb. kişisel eşyaları ortak kullanmayın.
Kıyafetlerinizi 60 derece ve üzerinde yıkama gerçekleştirin.
Bol Su ve dengeli beslenerek uyku düzeninize dikkat edin.
Evden çıkmak durumunda maske ve eldiven kullanımına özen gösterin.
Düşmeyen ateş,öksürük ve nefes darlığı yaşıyor iseniz maske takarak sağlık kuruşuluna başvurun
Unutmayın ki Coronavirüs alacağınız tedbirden daha güçlü değildir.

Whatsapp